fredag 17. september 2010

Å leve i eksil

Vi hørte på gamle Mansur Rajih som fortellte om sitt liv som politisk fange i Jemen, hans hjemland. Med seg hadde han Maria Aamo Reme fra Stavanger som hadde oversatt diktsamlingen hans fra arabisk til norsk. Mansur selv leste på norsk og arabisk. Maria oversatte diktene han leste på arabisk.

Bildet er funnet her

Diktene handlet om livet hans liv i fengesel. I 15 år satt han i fengsel fordi han hadde sterke meninger om hvordan styret i Jemen burde være. I Jemen er det diktatur, mens Mansur ville fremme demokratiet. Han ønsket å være et forbilde for andre, derfor gav han ikke opp når han satt i fengselet. Han begynte å skrive i fengselet. Han skrev dikt til sin kjære kone som han hadde giftet seg med før ble satt i fengsel, 25 år gammel.
Han begynte først å skrive på sigarettpapir, men etterhvert fikk han tilgang til pen og papir. Da 15 år var gått fikk han tilatelse å forlate fengselet med betingelse om at han forlot landet. Det gjorde han og reiste til Norge sammen med sin kone. Det var i 1998. I dag lever han i eksil i Norge og har en norsk sønn. Han har blitt brukt som en av mange frontfigurer av Amnesty Internasjonal.




Etter å ha hørt hans opptreden har man lært at det nytter ikke å tenke tilbake på alt som man har gått glipp av. Vi lærte at vist man gir opp, er du bare ett dårlig forbilde som så mange andre. Du skal stå for det du sier Diktsamligen forklarte også hans kjærlighet til sin kone, det er noe enhver trenger å høre hvor sterkt samhold han hadde til henne.


Laget av: Asbjørn

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar